Tsjechische Lessen

Wintersport in Tsjechië

Tsjechië is een prima wintersportbestemming. Er zijn verschillende gebieden voor een mooie wintersportvakantie. Het meest bekende wintersportgebied ligt in het noorden van Tsjechië tegen de Poolse grens en heet het Krknoše of Reuzengebergte . Midden in dit gebied ligt de plaats Špindlerův Mlýn. In Špindlerův Mlýn kunt u uw hart ophalen. Hier vind u voldoende skimogelijkheden maar ook langlaufen behoort tot de mogelijkheden.
De liften zijn modern en de pistes worden goed onderhouden. Het hoogste punt is 1235m en er zijn 26km geprepareerde pistes.
Lees meer...
Iets meer naar het westen liggen de plaatsen Harrachov en Rokytnice nad Jizerou. Ook hier kunt u lekker skiën.
Harrachov staat bekend om zijn ski-schans waar onder andere World Cup wedstrijden schansspringen worden georganiseerd. Ook hier zijn mooie langlaufroutes. Het hoogste punt in Harrachov is 1020m.

In het noord-westen van Tsjechië ligt het skigebied Klínovec. Hier kunt u naar hartelust skiën en langlaufen. Er liggen hier twee skigebieden vlak bij elkaar. Het skiareál Klinovec en Jachymov. Vanaf deze skigebieden heeft u uitzicht op het in Duitsland gelegen skigebied Oberwiesenthal.

In het zuid-westen ligt bij Železná Ruda het skigebied Špičák. Dit gebied is minder groot dan Klínovec of Krknoše maar u kunt er rustig skiën. Ook langlaufen behoort tot de mogelijkheden. Wilt u een dag een grotere uitdaging? Net over de grens in Duitsland ligt het skigebied Großer Arber.

Praag

Eén van de mooiste steden van Europa is Praag. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Praag ligt aan de rivier Vltava en heeft als bijnaam ‘De Gouden Stad’.
Bedřich Smetana schreef tussen 1874 en 1878 ‘Ma vlast’ (mijn vaderland), een cyclus van zes symphonische gedichten.
De gedichten beschrijven landschappen, sagen en legenden van Bohemen.
Lees meer...
In Praag kunt u vele dagen doorbrengen. De stad is groot en er zijn heel veel bezienswaardigheden.
Om er een paar te noemen:

  • Karlův most – De Karelsbrug
  • De Praagse Burcht. Binnen de burcht zijn er diverse bezienswaardigheden zoals de prachtige St. Vituskathedraal
    met glas-in-lood-ramen van Alphons Mucha en het Zlatá ulice waar schrijver Franz Kafka heeft gewoond en gewerkt.
  • De astronomische klok
  • Het Wenceslasplein
  • Het Nationaal Theater
  • De Oude Joodse begraafplaats
  • De Kruittoren

Praag heeft nog meer te bieden. Kortom; een stad die je gezien moet hebben!

Burchten en kastelen

 

In heel Tsjechië liggen wel meer dan 2500 kastelen. Veel ervan zijn de moeite waard om te bekijken.
In Český Krumlov ligt het prachtige kasteel gebouwd door de familie Rožmberk die in hun wapen de vijfbladige roos had en die in je overal in Tsjechië kunt tegenkomen. Het bewijs dat de grond aan deze familie toebehoorde. Door financiële problemen moest het kasteel verkocht worden.
Lees meer...

Český Krumlov


In Český Krumlov ligt het prachtige kasteel gebouwd door de familie Rožmberk die in hun wapen de vijfbladige roos had en die in je overal in Tsjechië kunt tegenkomen. Het bewijs dat de grond aan deze familie toebehoorde. Door financiële problemen moest het kasteel verkocht worden. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het stadje Český Krumlov dat omarmd wordt door de rivier de Vltava.

 

 

 

Karlštejn

De burcht is gebouwd omstreeks 1348 door Karel IV. Het kasteel is hoog op een berg gebouwd en was voor vijanden maar moeilijk te bereiken. De burcht ligt ongeveer 30 km ten zuid-westen van Praag. In de burcht zijn wel vier kapellen te vinden die door Karel IV de mogelijkheid boden om in alle rust te bidden.

 

 

 

 

Pernštejn

De burcht is gebouwd omstreeks 1348 door Karel IV. Het kasteel is hoog op een berg gebouwd en was voor vijanden maar moeilijk te bereiken. De burcht ligt ongeveer 30 km ten zuid-westen van Praag. In de burcht zijn wel vier kapellen te vinden die door Karel IV de mogelijkheid boden om in alle rust te bidden.

 

 

 

 

 

Hluboká nad Vltavou

Ten noorden van de stad České Budějovice ligt het kasteel Hluboká. Dit kasteel is gebouwd op de plek waar sinds de 13e eeuw al een vroeggotische burcht stond. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw heeft het kasteel zijn huidige uiterlijk gekregen. Dit gebeurde in opdracht van de toenmalige eigenaar, Vorst Johann Adolf II van Schwarzenberg. Als voorbeeld voor Hluboká heeft Windsor Castle gediend.
Hluboká geldt als één van de mooste kastelen van Tsjechië.
Het kasteel is het gehele jaar geopend en er worden dagelijks rondleidingen verzorgd. Het kasteel is tegenwoordig in het bezit van de Tsjechische staat. Rondom het kasteel is een prachtig park aangelegd.

 

Hrad Sloup

Het ziet er uit als een rotsformatie maar als je dichterbij komt zie je dat er een burcht op gebouwd is. De rotsformatie bestaat uit zandsteen op en in de rots is daar dankbaar gebruik van gemaakt door trappen uit te hakken en gangen te maken. De burcht is leeg. Geen meubelen, schilderijen of wandkleden. Wel een prachtig uitzicht over de omgeving. Bezichtiging is mogelijk.

 

 

 

Trosky

Trosky is een kasteelruïne die al van verre te zien is. Het ligt vlak bij het prachtige Boheems Paradijs, een mooi wandelgebied met ook hier weer veel zandsteenformaties. De hoogste toren wordt Panna (maagd) genoemd en de laagste Baba (oude vrouw).

Wat biedt Tsjechië nog meer?

Natuur
Prachtige natuurgebieden zoals de Šumava, Český ráj, Adršpach, Moravský Kras en České Švýcarsko.
In het noorden van Tsjechië liggen de Lužické hory. In dit gebied zijn veel natuurreservaten en de prachtigste rotsformaties. De beroemdste is Panská Skála. Deze basalt rotsformatie is als een door de natuur gebouwd orgel.Een boottochtje door de grotten? Dit kan in de Moravský Kras. Een geweldige ondergrondse wereld.

Lees meer...

Kuuroorden
Karlovy Vary en Mariánské Lázně zijn bekende kuuroorden in Tsjechië. Maar Karlovy Vary is ook beroemd om het water uit de ‘dertiende bron’: Becherovka. Ook de oplatky, twee dunne wafels met daartussen vanille, chocola, hazelnootcreme enz. komt hier vandaan. Voor Boheems Kristal kunt u ook in Karlovy Vary terecht.
Mariánské Lázně is eveneens een prachtig kuuroord. Mariánské Lázně is tevens beroemd om zijn ‘zingende fontein’. Elke twee uur begint het waterorgel te spelen. Dan vormen muziek en water een prachtig samenspel.

Bier
De Tsjechen zijn echte bierdrinkers. Vooral het bier dat in Tsjechië gebrouwen wordt. Er zijn diverse bierbrouwerijen te bezoeken.
Steden
meestal met mooie pleinen die omringd zijn door restaurantjes en winkels. Op veel pleinen zult u ook de zogenaamde pestzuilen zien. Deze zuilen zijn gebouwd ter nagedachtenis aan de pest.

Krakonoš
De reus en berggeest van het Reuzengebergte. Hij is het onderwerp van vele legenden en sprookjes. In het reuzengebergte kunt u hem overal tegenkomen.